KITH/FinnKode - FAQ - Direktoratet for e-helse
KITH AS ble overført til Helsedirektoratet fra 1. januar 2012 og er nå del av Direktoratet for e-helse. Kith.no blir ikke lenger oppdatert og må anses som et historisk arkiv.  
Standarder Publikasjoner
Kodeveiledning
ICD-10
NCSP
ICPC-2
NCRP
Takstsystem radiologi
SNOMED
ICF
DRG
Søkeverktøy
NASS
ATC
NEKLAB
NCMP
KodeverkID
BUP-klass
ICD-DA-3

FinnKode - FAQ (svar til noen ofte stilte spørsmål)

FinnKode er det nye søkeverktøyet fra Helsedirektoratet (første utgave 2007). KITH/FinnKode er et felles søkeverktøy for flere kodeverk. FinnKode inneholder i 2010 ICD-10, NCMP-NCSP, BUP og ICPC-2. Planen er at FinnKode på sikt også skal inneholde de andre store helsefaglige kodeverkene som Helsedirektoratet har ansvar for å vedlikeholde.
 
Vi anbefaler sterkt at du bruker online-versjonen av FinnKode som er tilgjengelig på FinnKode.helsedirektoratet.no. Du kan bruke den helt gratis og uten ekstra installasjon på din PC. Den vil hele tiden inneholde oppdaterte innhold og funksjonalitet.
 
FinnKode kan imidlertid også installeres helt gratis hos deg som en enkeltstående versjon for bruk på den aktuelle PCen, eller som en nettverksversjon for bruk på f.eks. et sykehusinternt/legekontorinternt lokalnett/intranett.
 
Med en slik gratis tjeneste har vi derimot ingen mulighet til å dekke alle behovene du ev. har, slik at FinnKode har visse begrensninger når det gjelder plattformer den virker på, "installasjonsvennlighet", funksjonalitet, brukervennlighet, osv. Send oss (kodehjelp@helsedir.no) gjerne ros og ris, forslag til forbedringer etc.
 
På denne siden finner du svar til en del ofte stilte spørsmål.
Finner du ikke svar, kan du sende oss (kodehjelp@helsedir.no) spørsmålet ditt.


Må jeg installere FinnKode hos meg for å kunne bruke den?

Nei. Vi anbefaler sterkt at du bruker online-versjonen av FinnKode som er tilgjengelig på FinnKode.helsedirektoratet.no. Online-versjonen kan du bruke uten noe ekstra installasjon på din maskin, forutsatt at du har tilgang til internett.

FinnKode kan ev. også installeres som en nettverksversjon på et lokalnett/intranett. Det kan derfor også hende at ditt sykehus/legesenter/legekontor allerede har installert (eller kan installere) FinnKode som du og dine kolleger kan bruke. Send epost til kodehjelp@helsedir.no hvis du ønsker en installasjonspakke for lokal installasjon.


Hva trenger jeg for å kunne installere KITH/FinnKode på min maskin?

Maskinen din må ha et av følgende operativsystemer: Windows 2000, Windows XP, Windows 2000, 2003 eller 2008, Windows 2003 Server, Windows XP, Windows 7. Maskinen bør ha minimum 1 GB RAM og 2 GHz prosessor, jo høyere jo kortere responstid. De andre nødvendige programvarene kan installeres. Les nøye gjennom installasjonsveiledningen som følger med i installasjonspakken, før du begynner å installere KITH/FinnKode. Der er det også angitt krav til installasjon av IIS, .Net og SQL Server.


Hvor/hvordan får jeg hjelp når jeg får problem under installasjonen?

Lokal installasjon av FinnKode fra 2010 mer krevende enn tidligere år da vi for å øke søkehastigheten har tatt i bruk en Microsoft SQL Server database som også må installeres lokalt. Det anbefales at bare installatører som har kjennskap til de involverte produktene .NET, IIS og SQL Server gjennomfører en lokal installasjon. KITH kan veilede i hovedprinsippene i installasjonen, men har ikke anledning til å være med på å løse alle tekniske problemstillinger som kan oppstå.

Gitt disse forbeholdene er du velkommmen til å sende en epost til oss (kodehjelp@helsedir.no) hvis du får problemer med installasjonen. For at vi skal kunne gi deg best/raskest mulig brukerstøtte, bør du fortrinnsvis sende ved flest mulig opplysninger om feilen/problemet, f.eks. skjermbilde av feilmeldingen, hvilken versjon du holder på å installere, på hvilket operativsystem, hvilken versjon du har av de andre nødvendige programvarene (IIS, .Net Framework, SQL Server), osv. Vi må samtidig gjøre deg oppmerksom på at kodehjelp@helsedir.no ikke er en øyeblikkelig-hjelps-funksjon, og at den heller ikke er døgnåpen.


Hvilke nettlesere fungerer KITH/FinnKode (best) i?

Etter en vellykket installasjon, skal FinnKode kunne virke i følgende nettlesere som vi har testet i (listen er sortert etter synkende grad av grundighet i testingen, og synkende grad av støtte for den ønskede funksjonalitet): Internet Explorer (v. 7.0+), Mozilla Firefox og Opera. 

Med en vellykket installasjon skal du få et skjermbilde som (for 2009-versjonen) tilsvarer bildet under når du får opp KITH/FinnKode i nettleseren din (noe variasjon avhengig av nettleser, innstillingen i nettleseren og som sagt versjon av FinnKode).

Eksempel på vellkykket installasjon av Finnkode

Hvis du derimot får "kryptiske koder/systemfeilmeldinger" i nettleseren din, kan det tyde på at KITH/FinnKode (eller en eller annen nødvendig programvare) ikke er helt riktig installert. Sjekk installeringen din mot installasjonsveiledningen. Se også hvordan du kan få hjelp hvis du får problem under installasjonen.

Utskriftvennlig side: